Ahad, 1 Februari 2015

Butterscotch Cupcakes

Dah lama nak cuba resepi ni tapi asyik tertunda jer. Sebenarnya bagi saya, cupcakes ni lebih sedap dimakan bersama cream cheese frosting atau buttercream. Resepi ini diambil dari Sally Baking Addiction tetapi diubahsuai sedikit mana yang saya rasa lebih mudah. Saya juga telah mengurangkan sukatan gula perang, kalau tak manis sangat kot. Resepi ini menghasilkan 14 biji cupcakes yg bersaiz L.

Bahan-bahan:

115 g butter -dicairkan
160 g gula perang/brown sugar
1 biji telur
1 sk esen vanilla
1 cawan buttermilk (1 cawan susu + 1 sb cuka)
210 g tepung gandum
1 sk baking powder

Cara-cara:

1. Bahan-bahan basah disatukan dan kacau sebati.
2. Campurkan tepung gandum yang diayak bersama baking powder.
3. Ratakan adunan dan tuang ke dalam kertas cupcakes.
4. Bakar cupcakes pada suhu 180 c selama 20 minit atau sehingga masak.


Untuk butterscoth sauce pulak,

Bahan-bahan:

60 g butter
110 g gula perang
180 g heavy cream/susu cair
2 sk esen vanilla
secubit garam

Cara-cara:

1. Satukan kesemua bahan dan masak sehingga mendidih dan mendapat kepekatan yang dikehendaki.
2. Masak sambil kacau bagi mengelakkan ia berkerak.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan