Assalamualaikum. Lamanya tak menulis di sini. Sebenarnya takde mood nak update resepi walaupun berderet-deret yang menunggu. Hari ni rasa nak makan cheese cake strawberry tapi tak cukup bahan pulak. Mengikut kehendak tekak, buat jugak dengan bahan apa yang ada. Tak sangka ia sedap sekali!
Bahan-bahan:
30 g butter/marjerin
3/4 cawan gula castor
125 g cream cheese
1 biji telur
1/2 sk esen vanila
1/4 cawan susu
1 cawan tepung gandum
3/4 sk baking powder
1/4 sk soda bikarbonat
1/4 sk garam
1/2 cawan buah pilihan
Cara-cara:
1. Menggunakan teknik creamy. Pukul butter, cream cheese dan gula hingga kembang.
2. Kemudian, masukkan telur dan esen vanila. Terus pukul lagi.
3. Masukkan susu dan ratakan.
4. Kaup balik bahan-bahan kering hingga rata.
5. Masukkan adunan kek ke dalam cupliner yang disusun dimulai dengan adunan kek dan rosselle.
6. Bakar pada suhu 175 celcius selama 20 minit.
Nota:
1. Adunan ini cukup untuk 10 biji cupcake yang menggunakan cupliner saiz 12.
2. Selain rosselle, buah-buahan segar seperti peach, blueberry dan strawberry juga sesuai digunakan.
SELAMAT MENCUBA!!!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan