Ingredients
(A) - to be melted
- 250 grams butter - cut into cubes
- 400 grams chocolate - cut into cubes or grate them
- 5 large (i used A sized) eggs
- 1 teaspoon vanilla essence
- 1 tablespoon chocolate emulco
- 290 grams brown sugar
- 90 grams all-purpose flour (i used Hong Kong Flour)
- 50 grams cocoa powder
- 100 grams nuts (it's optional. toast them first and mix them with flour and cocoa powder)
- Preheat the oven to 160C. prepare a 9x12 inch baking tin with parchment or paper. set aside.
- Double boil the butter and cooking chocolate. or u may also place them in microwave for 30 seconds. after that, take it out from microwave and stir until they are completely melted. set aside, let it cool
- In another bowl, beat the eggs, vanilla essence, chocolate emulco and brown sugar using whisk. whisk them together until sugar is ressolved.
- Combine the (A) ingredients and (B). stir them well. quickly proceed to step no. 5 as this mixture easily get harden that will cause you a little bit difficult to fold in the flour.
- Gradually add the (C) ingredients into the (A) and (B) mixture. this time, use your wooden or plastic spatula to fold in the flour. avoid overmixing the ingredients in this step.
- Spoon over the batter into the baking tin, spread them well.
- Bake at 160C for 45 minutes or until skewer inserted comes out clean.
- Take it out from the oven, let it cool for 10 minutes. quickly cut the brownie into pieces. Notice that this type of brownie can get harden easily. Once it is cooled, it'll be difficult for you to cut them.
Bahan-bahan:
250 gm butter
400 gm coklat masakan
Mula-mula kita perlu cairkan dahulu butter dan coklat masakan.
Bahan-bahan ini perlu di cairkan menggunakan kaedah double boiler.
Biarkan ia sejuk sebentar.
90 gm tepung
50 gm serbuk koko
100 gm kekacang (dipanggang)
Ayak tepung bersama serbuk koko.
Kacang di panggang dahulu. Kalau masukkan dalam oven bakar pada suhu 170 selama 15~20 minit
Kemudian campurkan kekacang dalam adunan tepung dan koko yang telah di ayak.
* kekacang terpulang pada citarasa nak letak boleh, tak letak pun boleh.
5 biji telur (saiz A)
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu besar coklat emulco
290 gm gula perang
Panaskan oven pada suhu 160 C.
Sediakan loyang bersaiz 9X12 inc.
Sapukan loyang dengan sedikit butter.
Alas dasar loyang dengan kertas minyak.
Dalam bekas, pukul telur, esen vanilla, coklat emulco dan gula perang dengan menggunakan whisk hingga gula larut.
Kemudian tuangkan adunan coklat dan butter kedalam adunan telur tadi.
Kacau rata.
Dengan kadar segera tuangkan adunan tepung ke dalam adunan.
Kacau adunan dengan spatula menggunakan kaedah kaup balik dengan cepat.
Proses ini hendaklah dilakukan dengan cepat kerana adunan coklat yang bercampur dengan adunan telur cepat likat dan akan menyukarkan proses untuk meratakan tepung.
Jangan terlebih pukul adunan, cukup sekadar ia rata dan bersatu.
Tuangkan adunan ke dalam loyang. Ratakan.
Corakkan sikit atas adunan dengan coklat putih yang dicairkan.
Bakar adunan pada suhu 160C selama 45 minit atau sehingga adunan masak dengan sempurna.
Setelah masak keluarkan dari oven. Rehatkan atau biarkan ia sejuk anggaran 10 minit.
Potonglah brownies kepada kepingan.
Permukaan brownies akan mengeras bila ia sejuk, oleh itu di nasihatkan untuk memotong brownies dengan segera bagi mendapatkan potongan brownies yang cantik.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan