Selasa, 7 Oktober 2014

Kuih Lapis Tradisi



Kuih lapis yang sedap adalah kuih yang menggunakan banyak tepung beras berbanding bahan yang lain. Resepi ini menghasilkan kuih dengan 7 lapis menggunakan loyang 8".

Bahan-bahan:

2 cawan tepung beras
4 sudu besar tepung jagung
4 sudu besar tepung gandum
1 cawan gula kastor
1 sudu kecil garam
4 cawan santan sederhana pekat
(2 cawan santan kotak + 2 cawan air)
Esen ros
Pewarna merah

Cara-cara:

1. Satukan kesemua bahan. Bahagikan kepada dua bahagian, putih dan merah. Bahagian yang merah ditambahkan dengan esen ros dan pewarna merah secukupnya.
2. Panaskan periuk kukus dengan menggunakan api besar.
3. Letakkan loyang ke dalam periuk yang panas. Tidak perlu griskan dengan minyak atau butter.
4. Tuangkan 3 senduk bahagian warna merah. Tutup kukusan dan biarkan masak selama 5-7 minit.
5. Ulangi langkah 4 untuk bahagian putih pula.
6. Ulangi langkah 3 dan 4 hingga adunan kuih habis.
7. Kemudian, tambah lagi 20 minit untuk mengukus kuih yang sudah siap dengan menggunakan api kecil.
8. Sejukkan kuih dan potong kuih hanya ketika kuih sudah sejuk.

1 ulasan:

  1. Pokies Casino Site - Online Casino Online NZ
    Pokies Casino Site - Play online and get $10 FREE plus choegocasino 10 Free Spins deccasino on If you're not careful you can get into the game of 샌즈카지노 casino games at these top online casinos

    BalasPadam