Jumaat, 12 Disember 2014

Karipap Pusing



Suka sangat makan karipap pusing. Tapi masih dalam peringkat belajar untuk mendapatkan karipap pusing yang cantik. Kali ni baru kali kedua membuatnya. Walaupun rasanya cukup sedap tetapi rupanya masih kurang cantik pada pandangan mata saya. Perlukan lebih masa untuk practice!

Bahan inti:

6 biji kentang (potong dadu)
1 paket rempah daging babas
Sedikit ikan bilis/udang kering/ayam/daging
1 biji bawang besar 

2 ulas bawang putih
Daun sup/bawang
Garam


Cara-cara:
1. Tumiskan bawang merah,bawang putih, ikan bilis dan udang kering dengan sedikit minyak.
2. Masukkan rempah kari dan tumis sehingga pecah minyak.
3. Masukkan ubi kentang dan terus masak hingga kentang empuk.
4. Masukkan garam dan daun sup.


Resepi Kulit Doh Karipap Pusing;

Kulit Luar;
350 gm tepung gandum
30 gm marjerin/mentega
Air ais

Garam

Kulit Dalam;
150 gm tepung gandum + 2 sb tepung jagung
100 gm marjerin 


Step by step untuk membuat kulitnya akan saya susuli kemudian insyaAllah.



Tiada ulasan:

Catat Ulasan