Sabtu, 20 Disember 2014

Puding Trifle

Satu lagi kegemaran keluarga yang sesuai dimakan pada cuaca panas. Bahan-bahannya dan cara membuatnya yang mudah menjadi pilihan saya.



Bahan-bahan;

Lapisan 1 (kek)
Swiss roll/kek yang mencukupi
Air dari jus koktel

Lapisan 2 (puding custard)
1 tin susu cair
1 tin air
1 cawan tepung custard
1/2 cawan gula

Lapisan 3 (jelly)
1 packet Kristal Jelly Nona
1 tin buah koktel/peach


Cara-cara;

1. Untuk lapisan 1, kek dipotong mengikut ketebalan dikehendaki dan disusun padat dalam bekas puding. Tekan-tekan supaya ia mampat. Renjiskan kek dengan jus buah supaya kek kekal lembab.
2. Untuk lapisan 2, satukan dan sebatikan semua bahan. Masak atas api perlahan hingga ia likat dan meletup-letup. Itu tandanya dah masak. Tutup api dan tuang atas lapisan kek tadi.
3. Susun buah pilihan atas lapisan puding.
4. Sediakan jelly seperti arahan di kotak. Tuangkan atas susunan buah tadi.
5. Sejukkan trifle. Sedap dinikmati ketika ia sejuk.



Tiada ulasan:

Catat Ulasan