Kuih kegemaran kami sekeluarga. Air pandan yang digunakan membuatkan kuih sangat harum dan sedap. Resepi ini menghasilkan lebih kurang 30 biji mengikut acuan yang standard.
Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum
2 cawan santan (sederhana pekat)
1 cawan air pandan (3-4 helai daun pandan)
2 biji telur
1 sk garam
Pewarna hijau
Gula secukupnya
Cara-caranya:
1. Satukan kesemua bahan dengan sebati dan rata. Kebiasaannya saya menggunakan blender.
2. Panaskan acuan. Renjiskan acuan dengan sedikit minyak.
3. Tuangkan adunan kuih. Biarkan sebentar supaya bahagian bawah kuih telah masak.
4. Sudukan gula secukupnya untuk setiap kuih. Tutup acuan kuih dengan tudung periuk supaya kuih cepat masak.
5. Bila disentuh permukaan kuih tidak melekat, bermaksud kuih telah masak.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan