Resepi kek ini sangat sedap, kaya dengan rasa coklat. Yang penting ia tidak terlalu moist/berminyak macam kek chocolate moist. Kek ini sesuai dipadankan dengan kek cheese dan untuk frostingnya pula sesuai dengan apa-apa sahaja, buttercream, chocolate ganache, fresh cream atau cream cheese frosting.
Bahan-bahan:
130g butter
1 cawan gula kastor
1 cawan gula Penang
3 biji telur (B)
1 sk esen vanila
1/2 cawan buttermilk (1/2 cawan susu + 1/2 sb cuka, biarkan hingga pekat)
1 cawan air suam
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan serbuk koko
1 1/2 sk soda bikarbonat
1/2 sk garam
Cara-cara:
1. Sediakan loyang 8". Griskan dan lapik dengan baking paper.
2. Bahan-bahan kering diayak. Bahan-bahan basah disatukan.
3. Pukul butter, gula kastor dan gula perang hingga gebu. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan terus pukul hingga rata.
4. Masukkan bahan kering berselang seli dengan bahan basah dan kaup balik sehingga sebati dan rata. Tuangkan ke dalam loyang.
5. Bakar pada suhu 180 c selama 40 minit atau sehingga masak.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan