Bahan-bahan:
(A)
3 cawan pulut susu
3 cawan air daun pandan
Pewarna hijau
Daun pisang secukupnya
(B)
Kelapa parut secukupnya
Sedikit garam
(C)
Gula castor
Gula merah
Daun pandan yang disimpul
Air secukupnya
1. Satukan bahan-bahan A dan masak dalam non-pan stick sehingga pulut separuh masak.
2. Bungkuskan pulut tadi ke dalam daun pisang yang sudah dilayur. Ikat kedua-dua hujung daun pisang tadi.
3. Kukuskan lebih kurang 15 minit hingga pulut masak. Biarkan ia sejuk dan boleh dipotong mengikut citarasa masing-masing.
4. Satukan bahan-bahan B.
5. Satukan bahan-bahan C dan masak atas api kecil hingga mendidih. Biarkan ia sejuk.
6. Untuk menghidangkannya, kepingan pulut digaulkan dengan kelapa parut dan di makan bersama air gula merah.
Nota: thanks iti and adam bagi kakngah beras pulut susu yang jauh mai dari padang besaq!
Hahaha.siap ada nota ngan nama aiii..sedapnyaa kakngah!!
BalasPadam