Khamis, 8 Januari 2015

Apple Crumble

Kami sekeluarga amat menggemari apple pie atau apple crumble. Sekali mengadap jer untuk minum petang kami sudah licin.



Bahan-bahan;

Lapisan bawah:
4 biji epal -dipotong nipis
4 sb gula castor
1 sb serbuk cinnamon
2 sb melted butter

Lapisan atas:
4 sb butter
2 cawan tepung gandum
4 sb gula castor
1 sk garam

Cara-cara:
1. Satukan kesemua bahan-bahan bagi lapisan bawah dengan menggaulkannya rata. Tuangkan ke dalam loyang yang telah digris dengan butter.
2. Satukan pula kesemua bahan  -bahan   bagi lapisan atas sehingga menjadi seperti serbuk roti. Taburkan ia ke atas lapisan buah tadi.
3. Bakar pada suhu 180c selama 40 minit sehingga permukaan atas nampak sedikit keperang-perangan.

Nota: Apple crumble sedap di makan sejuk bersama sos custard atau ais krim vanila.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan