Khamis, 8 Januari 2015

Vanilla Cupcakes with Chocolate Chips

Saya suka dengan resepi cupcake ini. Teksturnya agak moist dan tidak terlalu ringan. Bagi saya, ia sesuai dimakan tanpa frosting. Untuk menambahkan kesedapannya, boleh gunakan choc cips, choc rice atau kekacang.



Bahan-bahan:
160g butter/marjerin
1 1/3 cawan gula castor
3 biji telur (size B)
2 sk esen vanila
2 1/2 cawan tepung gandum
2 1/2 sk baking powder
1 cawan buttermilk/susu

Cara-cara:
1. Ayak bahan-bahan kering dan gaul sebati.
2. Pukul hingga kembang butter dan gula.
3. Masukkan esen vanila dan telur sebiji deni sebiji dan terus pukul hingga sebati.
4. Kemudian, masukkan bahan- bahan kering berselang-seli dengan susu dan gaul hingga rata.
5. Boleh tambahkan pewarna dan perasa jika suka.
6. Sudukan dalam kertas cupcake 3/4 penuh dan taburkan choc chips. Bakar pada suhu 180c selama 20-25 minit atau sehingga masak.

Nota: resepi ini menghasilkan 17 biji cupcake

Tiada ulasan:

Catat Ulasan