Ahad, 4 Januari 2015

Kuih Som-Som

Kuih kegemaran kami seadik-beradik. Bila makan kuih ni, teringat sangat dengan arwah tok sbb tok gemar sungguh makan kuih ni. Mama rajin buat kuih ni, dari kami kecik sampai sekarang..cucu pun dapat merasa menjilat periuk buat kuih ni! Kuih ini kami gemar makan dengan air gula yang di masak bersama daun pandan. Suka sangat makan kuih ni sejuk-sejuk!


Bahan-bahan:
2 cawan tepung beras
10 cawan santan (dari 1 1/2 biji kelapa)
2 sk garam
Sedikit jus pandan/2 helai daun pandan yang disimpul
Pewarna hijau

Cara-cara:
1. Satukan kesemua bahan dan masak atas dapur menggunakan api kecil. Lebih baik gunakan periuk non-pan stick.
2. Masak sehingga ia pekat dan meletup-letup. Tutup periuk dan penutupnya sambil sekali-sekala mengacaunya supaya ia masak sepenuhnya dan tidak berkerak.
3. Setelah ia cukup masak dengan sempurna, boleh dituang dalam bekas yang sesuai dan biarkan ia sejuk.
4. Setelah sejuk, ia akan mengeras seperti puding. Enak dimakan sejuk-sejuk dengan air gula.

Note: kacau dan masak kesemua bahan agak lama sedikit atas dapur bagi memastikan kuih benar-benar masak.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan